14°C

Konferencija za novinare ministrice Mrak Taritaš:Makarska treća po broju riješenih zahtjeva za legalizaciju

12.11.2013.

Na konferenciji za novinare, kako je objavljeno na službenim web stranicama Ministarstva graditeljstva, ministrica Anka Mrak Taritaš predstavila je podatke o dinamici rješavanja  zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekta u Hrvatskoj iz kojih proizlazi da je, među svim županijskim i gradskim uredima koji se bave legalizacijom, Odjel za gospodarenje prostorom Grada Makarske zauzeo visoko treće mjesto po broju riješenih predmeta.

 

Naime, prema podacima ministarstva legalizacija najbolje napreduje u gradovima Dubrovniku, Bjelovaru i Makarskoj, a najmanje su učinkoviti Karlovačka, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija. Rješavanje zaprimljenih zahtjeva najbolje ide u gradu Dubrovniku gdje je riješeno 19,8 posto zahtjeva, Bjelovaru s 19,3 posto riješenih zahtjeva, te u Makarskoj koja je s 17,2 posto zauzela treće mjesto.
 
Podaci o broju riješenih predmeta po djelatniku nadležnih ureda, pokazuju pak da su najučikovitiji službenici Krapinsko-zagorske županije s 208 predmeta po službeniku, gradova Vodnjana (197), Bjelovara (159) i Makarske (133), Splitsko-dalmatinske županije (108) itd., dok su namanje učinkoviti službenici grada Novigrada (15), Karlovačke županije (23) te gradova Kutine (32), Labina (35), Osijeka (36) i Zagreba (36).
 
Na dan 31. listopada riješeno je 6,97% podnesenih zahtjeva tj. 57.337 od ukupno podnesenih 822.335.
 
- Ministarstvo želi da svi gradski i županijski uredi koji se bave legalizacijom do kraja godine riješe najmanje 20 posto zaprimljenih predmeta, a onima koji ne dostignu taj udjel u pomoć će priskočiti agencija za legalizaciju, čije osnivanje je predviđeno izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, najavljeno je na konferenciji.
 
Kako bi točno znalo kojim tempom teče legalizacija, Ministarstvo od 1. prosinca pokreće web aplikaciju pomoću koje će se u gotovo realnom vremenu pratiti rješavanje zahtjeva i po potrebi reagirati angažmanom agencije.
 
Cilj je, kako je istaknula Mrak Taritaš, da do kraja 2015. godine bude riješeno 80 posto od 822.335 zahtjeva za legalizaciju, koliko je ukupno podneseno.